NASCAR

National Association for Stock Car Auto Racing, eller bare NASCAR, er USAs største arrangør av motorsport. De arrangerer mer enn 1500 løp på om lag 100 baner over hele Nord-Amerika.

Bakgrunn

NASCAR avholdt sitt første race i 1948, på banen Daytona Beach i Florida, som allerede fra før av var kjent som et sted hvor en forsøkte å slå ulike rekorder i hastigheter. Grunnleggeren Bill France var av den oppfatning at tilskuere ville like å ha originale biler under billøp. Det er fremdeles et av kjennetegnene ved NASCAR at bilene ser mer eller mindre normale ut, i motsetning til for eksempel bilene som brukes i Formel 1.

På 1970-tallet skjedde det en revolusjon innen NASCAR. Et tobakkskompani sponset toppserien, Winston Cup ble øverste klasse, og det ble med dette laget et nytt poengsystem. I tillegg ble de som nå vant, tildelt større pengepremier. CBS sendte sitt første hele løp i 1979. Under løpet, som heter Daytona 500, krasjet de to førerne Cale Yarborough og Donnie Allison da de begge prøvde å ta ledelsen under innspurten. Dette gjorde det enklere for Richard Petty å ta igjen begge to og vinne racet.

Etter denne episoden startet Yarborough og Allison, som fikk hjelp av sin bror Bobby, en slåsskamp som riksdekkende tv fikk med seg. Dette var med på å vise mange flere tilskuere følelsene og lidenskapen som gjerne er en del av sporten, noe som utvilsomt hjalp med å forsterke dens popularitet. I tillegg foregikk dette løpet samtidig som en snøstorm på østkysten av USA, noe som gjorde at enda flere nye fans fikk øynene opp for NASCAR.

Sportens største profiler

Nevnte Richard Petty er ett av de største navnene innen NASCAR noensinne. Gjennom tidene har han vunnet til sammen rekordhøye 200 løp, og 7 ganger har han vunnet Winston Cup, noe Dale Earnhardt også har gjort. Earnhardt vant ellers 76 løp i sin karriere, før han i 2001 omkom etter å ha krasjet under et løp. Han kolliderte med en annen bil og strøk med etter å ha truffet en betongvegg.

En annen legende er den fortsatt aktive Jimmie Johnson. Han er kjent for å ha vunnet 5 Sprint Cup-mesterskap på rad fra år 2006 til 2010. I 2016 vant han sin syvende Sprint Cup-seier, noe som gjør at han deler førsteplassen med Earnhardt og Petty for flest førsteplasser. Sprint Cup var altså det nye navnet for Winston Cup frem til 2017, da det igjen skiftet navn til Monster Energy Cup.

NASCAR har alltid vært en svært populær sport i USA, og som så ofte ellers, sprer den amerikanske innflytelsen seg utover. Norske tv-kanaler er nå i større grad enn før opptatt av å skaffe seg rettighetene for å kunne kringkaste løpene, til stor glede for oss entusiaster.