Dragracing er en gren innen motorsport hvor biler konkurrerer med hverandre ved å prøve å fortest mulig tilbakelegge 400 eller 200 meter, avhengig av banen. Det finnes også dragracing for båter, snøscootere og MC. Dragracing vokste frem i California på 1930-tallet. På denne tiden bestod konkurransen av såkalte hot rods, altså trimmede personbiler. Løpene ble som regel holdt i ørkenstrøk.
Er du interessert i dragracing?
I Norge er NDRG (Norsk Dragracing Gardermoen) hovedarrangørene av det meste vi har av dragracing her til lands. Etter at de fikk midler til å bygge en splitter ny bane, har flere nordmenn fått øynene opp for dragracing, og i de senere år har internasjonale team dukket opp for å konkurrere på Gardermoen.
Tilhengere av NDRG har for tiden en høy gjennomsnittsalder, og nye entusiaster dukker opp med jevne mellomrom nå som sporten vokser i Norge, og baner og fasiliteter holder høyere standard.
Om dragracing
I forkant av løpene er det vanlig for førere å gjøre en burnout for at dekkene skal bli varme. Slik fester dekkene seg bedre mot bakken. Ofte får underlaget det kjøres på, sprøytet på seg et middel som fungerer som klister. For øvrig er starten på et race blant det mest avgjørende. Dersom føreren får en dårlig start, har han/hun et veldig dårlig utgangspunkt og vil konsekvent få store problemer med å holde tritt med de andre utøverne, for ikke å snakke om å vinne.
Å få en god start er altså essensielt, fordi det gjerne bare er snakk om tusendeler av et sekund som avgjør det hele. Ved starten finner vi fotoceller som er koplet til et start-tre, ofte kalt “grana”. Denne grana består av 2 par hvite lys øverst, som forteller førere og startere at bilen står riktig plassert før start. Starteren trykker deretter på en knapp som aktiverer grana. Når det blir grønt lys er det lov å kjøre, og bilenes reaksjonstid regnes fra når det lyser grønt, til forhjulet kommer gjennom startlinjen.
For å sørge for at eventuelle tjuvstartinger blir avslørt, lyser det rødt dersom noen starter for tidlig. Fotoceller finnes selvfølgelig også ved mållinjen. De måler den nøyaktige sluttiden, og hvor fort bilene kjører over målstreken.
Dragracing er nokså ukomplisert: den som kommer først i mål har vunnet. Først kjøres det en rekke kvalifikasjonsrunder hvor det enten er sluttiden eller reaksjonstiden som avgjør hvor man havner på kvalifiseringslisten. Denne listen legger grunnlaget for hvem som så går til elimineringen. Har man hatt en god plassering i kvaliken, kan man få enklere motstand i elimineringens første runde.