Bilsport i Norge

Bilsport er populært over hele verden, og både utøvere og tilskuere finner vi mange forskjellige steder. Blant de nasjonene som gjør det best i de ulike verdensmesterskapene, finner vi store land som Frankrike, Tyskland og Storbritannia. I lille Norge har vi også våre meritter. Vi gjør det bedre og bedre i internasjonale konkurranser.

Historikk

Det første billøpet i Norge ble arrangert så tidlig som i 1912. Løpet skulle foregå på en isbane utenfor Oslo. Hele 10000 tilskuere møtte opp for å få med seg løpet, og det påfølgende kaoset førte til at arrangementet ble avlyst. Kongelig Norsk Automobilklubb (KNA), som hadde arrangert konkurransen, fikk kritikk for å ha reklamert for løpet i altfor stor grad.

Først to år senere forsøkte KNA å arrangere billøp igjen. Denne gangen var det et race som begynte i Oslo og endte opp i Drammen, via Hønefoss, Kongsberg, Skien og Larvik. Rundt 50 utøver deltok, og om lag halvparten kom i mål uten prikker. Entusiasmen var stor blant de mange tilskuerne som møtte opp, og det hele gikk heldigvis uten problemer denne gangen.

I 1932 ble Norges Bilsportforbund opprettet. Det var nevnte KNA som sto for stiftelsen, og etter hvert ble Norges Automobilforbund (NAF) og Norsk Motor Klubb (NMK) medlemmer av forbundet. NAF valgte i 2017 å trekke seg ut.

I dag

NMK, som er Norges største motorsportorganisasjoner, driver over 100 klubber, og har over 13 000 medlemmer i over hele landet. Den mest populære grenen her hjemme er bilcross, som er en litt lettere utgave av rallycross.

Det mest kjente navnet innen norsk bilsport, er nok Petter Solberg, som kan skilte med 13 rundeseire i rally-VM, og vant VM sammenlagt i 2003. I tillegg vant han VM i rallycross i 2014 og 2015. Andre navn som har markert seg er Tommy Rustad, som ble europamester i rallycross i 2015, og Fredric Aasbø – verdensmester i drifting samme året.

Generalsekretær i Norges Bilsportforbund, Hallgeir Raknerud, skryter av norsk bilsport og er glad for at det finnes så mange unge, lovende talent innen motorsport som vi trolig kommer til å se mer av fremover. Forbundet vet nemlig å sette fokus på programmer for unge, talentfulle utøvere.